София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Газпром“ предупреди за възможни проблеми с газовите доставки

Причината е студът

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Студът може да се отрази неблагоприятно на транзита на руски газ през територията на Украйна. Това обяви председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руски медии.

"В случай на сериозно продължително захлаждане капацитетът за съхранение може да не е достатъчен за покриването на вътрешните потребности на Украйна. Ще могат ли нашите украински колеги в тази ситуация да изпълнят задълженията си за осигуряване на надежден транзит на руски газ за европейските потребители - това е големият въпрос", коментира Милер.

По-рано от "Газпром" изразиха опасения, че резервите на газ в подземните хранилища в Украйна намаляват и обемът им не е достатъчен за нормалното транспортиране на суровината. Киев гарантира, че горивото е достатъчно, а Украйна ще купи повече, ако е необходимо.