София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Газпром“ се уплаши от солена глоба и обещава да не прави така

Руската компания обяви, че приема правилата на ЕС

7 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Европейската комисия е заплашила „Газпром“, че може да глоби компанията с 10 % от общите ѝ приходи, ако тя не съобразява с правилата за конкуренцията в ЕС и ако се докаже, че е продавала газ на завишени цени на страни от Централна и Източна Европа.

 Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията, обяви, цитирана от „Ройтерс“, че „Газпром“ се е съгласила да спазва общите правила в ЕС за период от 8 години.

„Вярваме, че настоящата позиция на "Газпром" ще осигури свободни доставки на газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени", каза комисарката.

Еврокомисията е изпратила писма до 7 страни членки на ЕС със запитване относно ценовата политика на „Газпром“. Предполага се, че сред тях е и България.

Антимонополните органи на ЕС разследват компанията заради твърденията за по-високите цени на газа, който продава на страните - членки от Централна и Източна Европа, и освен това налага пречки пред конкурентни компании, които да ползват изградената вече инфраструктура в региона, се казва още в публикацията на „Ройтерс“.