София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без нови санкции срещу Русия засега

Лидерите на страните от ЕС заседават в Брюксел

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерите на страните от Европейския съюз проведоха нощно заседание в четвъртък срещу петък в Брюксел. Основните теми бяха две -  подписването на търговското споразумение с Канада и ситуацията в Сирия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че споразумението с Канада може да е последното, ако лидерите на успеят да убедят избирателите, че защитават интересите на Европа. Срещу споразумението има множество протести, а засега Белгия отказва да го подпише.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява в петък споразумението с Канада да бъде подписано.

По отношение на ситуацията в Сирия и продължаващите бомбардировки от страна на Русия и на армията на президента Башар Асад на Алепо, настренията в Европейския съвет са за нови санкции срещу Москва. Налагането им обаче беше блокирано от Италия.

„Ние трябва да направим всичко възможно за мирно споразумение в Сирия, но е трудно да си представим, че това трябва да бъде свързано с по-нататъшни санкции срещу Русия“, заяви италиянският премиер Матео Ренци.

Въпреки отказа от санкции лидерите на страните от ЕС са посочили, че са налице „руски враждебни действия от нарушавания на въздушното пространство до информационни кампании, кибер атаки, намеса в политическите процеси в ЕС и извън него“.

Според Доналд Туск руската стратегия е отслабването на ЕС.

„Не е наша цел да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на действията, предприети от нея. Разбира се ЕС, е винаги готов на диалог, но ние няма да правим компромис с нашите ценности и принципи“, добави Туск.