София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГДБОП разби банда, търгувала с незаконни оръжия

Групата е действала на територията на София, Враца и Козлодуй

пропускане
5 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Поредна мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП. Властите са разбили организирана престъпна група, търгувала с незаконни оръжия на територията на София, Враца, Козлодуй и други градове в страната. Това стана ясно по време на пресконференция, дадена съвместно от ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Петков, наблюдаващия прокурор Евгения Станкова и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.
 
"Участието в тази група е било на седем лица със ясно изразен водач. Към настоящия момент трима от тях са с мярка за неотклонение"задържане под стража", един е с мярка "домашен арест. Характерно за тази група е, че тя не е действала самостойно, а е на едно от по-долните нива разпространители на оръжия, именно това са лица, които са купували оръжия от склад, за който вие имате информация, че беше разкрит в началото на декември месец миналата година."- обясни шефът на спецпрокуратурата.
 
По думите на разследващите, именно след разбиването на склада, лицата, които сега са заловени започват панически да разпродават незаконното оръжие, при което службите се задействат и задържат групата. При претърсването са открити са 5 броя пушки Карабина, 15 пистолета и боеприпаси.
 
Лицата са били в полезрението на ГДБОП от средата на 2017 година. По думите на разследващите, групата е строго йерархична. Всяко едно от лицата има конкретна задача в конспиративната дейност. 
 
В този периода на наблюдение на заподозрените, власите са успели да набавят необходимите доказателства срещу тях и това е довело до сегашното им залавяне и неутрализиране на групата.
 
Четири от задържаните лица са криминално проявени, трима са осъждани, едно от тях е вършило престъплението в условията на изпитателния си срок.
Повечето от обвиняемите са се занимавали с огнестрелни оръжия, като имат и множество осъждания и то за тежки престъпления, допълни заместник-главният прокурор Иван Гешев.