София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГДБОП „РАЗБИ“ ГРУПА ЗА ТРАФИК НА ХОРА

ЗАДЪРЖАНИ СА ПЕТИМА ДУШИ

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Служители на ГДБОП, съвместно с колеги от СДВР предприеха акция за неутрализиране на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Полицейските действия са проведени под наблюдението на Специализираната прокуратура.
В хода на двудневната операция,осъществена на 29 и 30 януари са извършени действия по разследваното на организираната престъпна група, занимавала се с набиране, склоняване и предоставяне на сексуални услуги и трафик на хора с цел сексуална експлоатация,.
Престъпната дейност членовете на групата осъществявали на територията на София. Извършени процесуално-следствени действия на пет адреса в столицата, четири от тях - клубове, в които се предоставят сексуални услуги. За срок до 24 часа са били задържани петима от участниците в организираната престъпна група - И.Ц. /39 г./, А.Б. /45г./, И.Д. /35 г./, , П.Ч. /37 г./ и М.П. /39 г./.
Специализираната прокуратура обвини петимата задържани за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и на 30 януари им повдигна обвинения. 2016 г. Според събраните до момента данни, от лятото на 2014 г. групата е набирала и приемала момичета за сексуални услуги срещу заплащане. И.Ц. - управител на нощни барове в София, и останалите четирима от групата (охранители в същите заведения) предлагали на клиентите си и сексуални услуги в помещения на нощните клубове и на адреси на клиенти. Изяснено е, че обичайната цена била 100 лв., като половината от нея оставала за момичето, предоставящо сексуални услуги. Парите се събирали от охранителите и предавали на И.Ц, той от своя страна ги разпределял сред участниците.
В процеса на работата по случая в качеството на свидетели са разпитани над 30 души, а пред съдия от Специализирания наказателен съд - шестима. При разследването са установени и множество жертви на организираната група. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност продължава.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на И.Ц. и А.Б. е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За тях е поискана мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Специализирания наказателен съд. На останалите участници в групата е наложена „парична гаранция“.