София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГДБОП ще бори мафията с дрон

Сумата за закупуването на дрона не трябва да надвишава 65 000 лева без ДДС

7 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е обявила обществена поръчка за закупуването на дрон. Максималната стойност на летателната машина не трябва да надвишава сумата от 65 000 лева без ДДС. Средствата за закупуването на дистанционното устройството се предоставят по програма на Норвежкия финансов механизъм, съобщава БГНЕС.

Към дрона има предварително зададени характеристики. Той трябва да бъде малък, с изтеглено тяло от 4 до 25 килограма, както и да притежава електрооптична система за управление и наблюдение с възможност за предаване на видеоизрображение на наземна станция. Полетът на дрона трябва да е с продължителност не по-малко от 20 минути, както и батериите му трябва да имат експлоатация поне 2 часа. Дронът трябва да може да излита от места, които са с на надморска височина не по-малко от 1 500 метра, както и полетът му да не пада по 2 000 метра надмосрка височина.

На други характеристики, на които трябва да отговаря машината са тя да е тиха при полет от 150 метра надмосрка височина, да е водоустойчива и да може да лети дори и при лек дъжд, както и да е оборудвана с GPS устройство. Камерата на дрона задължително трябва да е с HD качество на заснемане на картината.

Необходимо е дронът да развива скорост на летене от минимум 65 километра в час и да може да се управлява ръчно от разстояние до 5 километра.

Освен закупуването на дорна, фирмата получила поръчката се задължава да обучи трима служители на ГДБОП, които да могат да работят с техниката, както и двама инструктури, които да могат да провеждат следащи обучения на служителите в ГДБОП за работа с новата техника.