София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГДБОП ще търси изчезнали деца с "Amber Alert"

Комисар Колев призова за по-голяма кибер хигиена

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Системата "Amber Alert" за проследяване на изчезнали деца е полезна преди всичко с това, че ангажира широк кръг от обществеността в издирването. Информацията за изчезнало или отвлечено дете се предоставя на Фейсбук и за няколко минути се публикува на страниците на всички потребители в радиус от 200 км от мястото на изчезване на детето. Така се ангажира огромен брой потребители. Това обясни пред БНТ комисар Явор Колев от ГДБОП.

Той обясни, че тази форма за издирване на деца дава резултат в държавите, където се прилага. Системата е въведена през 1996 г. в САЩ, а България е 15-та държава в света, която я въвежда. Само за последните три години - от 2015 година до момента - в САЩ са били открити 900 деца благодарение на " Amber Alert " и са били върнати в семействата им, каза експертът.

Комисар Колев коментира, че трябва да пазим децата от опасностите в интернет. „Трябва да бъдем внимателни, да спазваме определена кибер хигиена и да внимаваме какъв кръг приятели има детето. Педофили се сприятеляват с деца, подлъгват ги да пратят свои голи снимки в скайп, като после започват да изнудват децата чрез снимките – карат ги да се снимат отново и да въвличат и свои приятели в тази мръсна игра“, каза антимафиотът.