Гледай
на живо

ГДБОП залови международни киберпрестъпници

Единият е задържан в България

ГДБОП залови международни киберпрестъпници Служители на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП и нидерландската полиция, участваха в организирана меж... thumbnail text

Служители на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП и нидерландската полиция, участваха в организирана международна акция, за противодействие на лица, използващи хостинг услуги, прикриващи криминалната им дейност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Престъпленията били свързани с разпространение на материали, съдържащи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.

След операцията, сайтът на доставчика на услугите беше свален, но преди това е направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании. В резултат на това са установени конкретни IP адреси, както и финансови записи.

По предварителна информация, по - голямата част от потребителите, качвали материали в уебсайта, показващи сексуална експлоатация на деца, се намират извън границите на Нидерландия и България.

Арестувани са собственика на двете компании на територията на Тайланд и техническият администратор на сайта - в България.

Стана ясно, че администраторът е пребивавал в страната ни около месец с кемпер с молдовска регистрация, като е извършвал престъпна дейност. Задържан е на връх Ком, като му е наложена постоянна мярка, целяща екстрадация за Кралство Нидерландия.

Благодарение на операцията, успешно е прекратено тригодишно разследване, иззети са сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.

Операцията е проведена под ръководството на Върховна касационна прокуратура, уточниха от МВР.