София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гебрев: До 24 часа ще сме сигурни дали пожарът в "Дунарит" е потушен

Собственикът на завода коментира щетите от пожара

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Пожарът в завод "Дунарит" върви към изгасване и нещата са много добре, но до този момент няма как да сме сигурни, че пожарът е потушен. Това каза собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев пред Телевизия Евроком.

"Дали това е умишлен или неумишлен палеж има хора, които могат да проверят. Когато има такъв голям пожар няма как нещо да се види. Не по-рано от 24 часа от утихването и загасянето на пожара го има юридическото право да се влезе и нещо да се види. Това е от гледна точка на мерки за сигурност", обясни Гебрев.

Бизнесменът коментира, че в момента пускат дрон, който лети, но той нищо не може да каже. "Само грубо ще имаме представа какво се случва. Има само материални щети, няма жертви, няма уплашени хора.
Евакуационният план е разработен перфектно, хората са извадени на секундата. Жителите от съседните села са уведомени да са спокойни, дори на 1-2 километра разстояние в училищата децата са евакуирани, за да спокойни при родителите си", каза още той.

"Кой е казал, че това е взривен цех? Всеки казва нещо, което не знае. Това е един цех, в който се събират определени изделия и в момента в него има пожар. Дори да се случи някакъв взрив условията са такива, че не може да случи нищо с човешки живот", категоричен бе Гебрев.

"Нормативно няма право да влизат дори пожарни, които да гасят докато не минат 24 часа от последното тлеене. Ние ще влезем след 24 часа с термо камера ако няма тлеене и не си личат топли петна тогава хората ще влязат вътре и ще започнат да проверяват на терен", обясни Емилиян Гебрев.