София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Генка Шикерова: Как се харчат парите от златната локва на турската граница?

Разследване на частна фирма, която незаконно прибира държавни такси

4 годиниОбщество 28 Боряна Райчева

Интересно е как ти се дава такъв договор, защото ти си незаобиколим на границата и минаваш от там като оставаш 5 лев като собственик на автомобил. В този договор е също интересно как е попаднал ГКПП „Малко Търново“, като от БАБХ не поясняват нищо. В основния договор, който съществува, няма цифри, размер на инвестиции, нито ангажимент. Това каза журналистът Генка Шикерова в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ за разследването си за  ветеринарномедицински контрол по границата с Република Турция с фирма „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, а до края на 2018 г. частното дружество печели 27 милиона лева.

Тя коментира разследването си за фирма „Пи.Еф.Си.“, която от години държи правата за дезинфекциране на границите. Шикерова, заедно с Антикорупционния фонд хващат Българската агенция по безопасност на храните с частна фирма, която събира дезинфекционни такси по границата.

„Ако гледаме договора той е подписан от БАБХ и те са отговорни за това, което се случва. Имаме една смяна на собствеността малко след подписването на договора и последната смяна се случва август месец. Хората, които са на първа линия в Търговския регистър не са популярни и въпросът е кой стои зад тях“, допълни Шикерова.

През 2013г. Генка Шикерова прави репортаж заради основния договор по тази локва, а тогавашният директор на БАБХ Йордан Войнов подава оставка, но впоследствие договорът бива възобновен, а по това време Войнов казва, че се прекратява, защото агенцията не може да си позволи да продължава с тази дейност.

В края на октомври, Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал до Специализираната прокуратура и до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във връзка с неправомерното възлагане на публична дейност на частно дружество. В закона се отбелязва, че държавните такси се събират от органите на властта, а Шикерова обяснява, че легитимно е вменено таксите да бъдат събирани от държавата, но това не се случва.

„Основните въпроси са как се харчат парите, защо се харчат и къде отиват. И защо държавата не извършва дейността, която и е вменена по закон“, попита тя.