София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Георги Димов: Думите на Ердоган са опит за рекет

Бившият ни генерален консул в Одрин припомни, че Турция е похарчила 40 млрд. долара за бежанците

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Като рекет и изнудване определи  пред bTV последните думи на турския президент Реджеп Таип Ердоган, във връзка с кризата в Сирия, бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов. Димов припомни, че само до момента южната ни съседка вече е похарчила над 40 милиарда долара за справяне с бежанците.
 
“Анкара със сигурност ще продължи да настоява да получава все повече средства от Европейския съюз. Включително по време на нашето европредседателство, когато турският президент пристигна във Варна, единственото, на което тогава му грейна лицето е, че се съгласиха тогавашните лидери да отпуснат нови три милиарда евро на Турция. Ето за това става въпрос”, обясни дипломатът.
 
Според журналистът и експерт по международни отношения Асен Агов, при подобни конфликти бежанците винаги се използват за шантаж.
 
“Спомнете си, че бежанската вълна към Европа започна, когато Русия влезе в Сирия и стана ясно, че с руска подкрепа Асад ще успее да се наложи над бунтовниците.Винаги това се използва, за да се дестабилизира обстановката.”, припомни Агов и допълни, че бежанците са жертва на всичко това. По думите му, ние трябва да разберем, че те се използват по най-безогледен начин, с цел да плащаме и едва, когато разберем това би могло да се стигне до решение на проблема.