Гледай
на живо

Георги Ганев: ще има тежки икономически последствия за Великобритания

Възможно е и българската икономика да пострада

Програмният директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии в София Георги Ганев изрази мнение в предаването „Делници“ на телевизия Евроком, че ако Brexit се осъществи, ще има сериозни икономически последствия за Великобритания. Съвсем възможно е и българската икономика да пострада.

Най-странното е, че дори бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който беше от водещите лица в кампанията за Brexit, се оттегли от надпреварата за премиерския пост във Великобритания.

Припомняме, че Великобритания взе историческото решение да напусне ЕС. 17,4 млн. души (52%) дадоха своя вот в полза на Brexit, а 16,1 млн. (48%) пожелаха да останат в Обединена Европа. Референдумът се проведе при висока избирателна активност – 72%. Въпреки това, Георги Ганев припомни, че независимо вота, Великобританският парламент е съвсем възможно да реши да не напуска Европейския съюз.

Според директора на центъра за либерални стратегии, ако в действителност Великобритания напусне ЕС, шансовете на Франция и Германия да създадат европейска супердържава , се увеличават.