София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Георги Лапчев: Строежът на Арапя е законен

„Време е да се спре с обсесията, че всичко, което се строи по морето, е незаконно“

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Природозащитници алармираха в социалните мрежи, че строителството на ваканционни къщи в района на къмпинг „Арапя“ е възобновено. Обектът беше спрян в края на януари, след като бяха констатирани липса на ограда, информационни табели и неспазване на плана за безопасен труд.

Кметът на Община Царево Георги Лапчев коментира тази сутрин възобновяването на въпросните бетонни строежи на къмпинг „Арапя“.

Той каза, че е крайно време да се спре с тази обсесия, че всичко, което се строи по морето, е незаконно. Ако е незаконно, то няма да се случва. Истина е най-добрата политика.

„Разрешението за строеж на този хотел е от 2006 г. и е за 20 хил. квадратни метра РЗП. Това наистина е скандално“, заяви Лапчев. Според него строежът на Арапя е напълно законен. Обектът е бил проверен от органът, който е трябвало да го провери, допълни той.

„По морето може да се строи само зимата. Така е по закон. През лятото ни е забранено, защото трябва да пазим курорта“, подчерта кметът.

На много други общини по морето няма общи устройствени планове затова и обществото вярва, че част от действията или дейностите са незаконни, а те всъщност отговарят на Закона за устройство на територията”, категоричен бе Лапчев.