София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ ИСКА ПО-КРАТКА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ

ВЪВЕЖДАТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ИНТЕРНЕТ ГЛАСУВАНЕ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

ГЕРБ предлага предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Това предложение за изменение на Изборния кодекс внесоха депутати в Народното събрание в понеделник, съобщи БГНЕС.

Мотивът за промените в предизборната кампания е, че тя води до апатия и умора след избирателите. Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е един от вносителите на предложението.

Депутатите предлагат още изборните секции да отварят в 07.00 часа и да затварят в 20.00 часа, което е с един час по-късно от сегашната регламентация.

ГЕРБ предлагат въвеждане на експериментално електронно гласуване при провеждането на избори до 2018 г. Резултатите от този вот няма да се взимат предвид, а ЦИК само ще анализира онлайн гласуването. Желаещите да гласуват по интернет ще трябва да го заявят предварително.

Депутатите от ГЕРБ предлагат и създаването на отделен, 32-и избирателен район “Чужбина”, за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции. Внесеното предложение за изменение на Изборния кодекс предвижда още право на глас да имат и затворницитe, с изключение на тези, които са осъдени на тежки престъпления.