София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ предвижда усилване на охраната на границите

800 души се обучават

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В програмата на ГЕРБ е заложено увеличаване на охраната по границата, като там ще бъдат разположени жандармерия, гранична полиция и армия и в България ще се влиза само през официалните гранични пунктове. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов във Велико Търново.

Той посочи, че България е единствената страна в ЕС, която е получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата и че по време на неговия мандат като министър-председател проблемът с нелагалната миграция и миграционният натиск е решен.

„След като минаха изборите изведнъж тази тема изчезна. В момента имаме нулева миграция, нула натиск на границата“, каза Борисов.

Той допълни, че в момента 800 човека се обучават, за да могат да охраняват границите и когато са готови, те ще заместят полицаите, които ще могат да поемат задълженията си във вътрешността на страната.