Гледай
на живо

ГЕРБ продължава да иска Жаблянов да се махне

Започва подписка за оставката му

ГЕРБ продължава да настоява за оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Парламентарната група на управляващата партия започва да събира подписи за отстраняването на социалиста.

Оставката на Жаблянов беше поискана в четвъртък заради мнението му, че "Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", но той обяви, че не вижда причина да я подава.

За да влезе искането в пленарната зала, са необходими 80 подписа, а ГЕРБ има 95 депутати. БСП смята, че няма основания в правилника на Народното събрание, с които да бъде мотивирана подписката.

"Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение. Нека ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие, и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани", обърна се към БСП от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него Жаблянов имал право на лично мнение, но само като депутат, а не от зам.-председателската позиция.

В отговор зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев каза, че социалистите няма да позволят на ГЕРБ да прави интерпретация на фактите от историята и да замита проблемите на гражданите.