София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЕРБ се присети за „Цанков камък“

Ще сезира главния прокурор

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

ГЕРБ се присети за „Цанков камък“. На нарочна пресконференция във Варна депутатите от партията Десислава Атанасова и Александър Ненков в присъствието на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков обявиха, че ще сезират главния прокурор за строежа на хидровъзела „Цанков камък“.

Покрай строежа на язовира избухна голям скандал през 2010 година, когато се разбра, че тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар за работата си като консултант на проекта от милион и половина лева.

Във Варна представителите на ГЕРБ изнесоха общоизвестни факти – че проектът е оскъпен двойно и вместо 220 милиона евро е излязъл 450 милиона. Според тях дъното на язовира пропуска вода и това вредяло на биоравновесието в района.

Заместник-министърът Станков коментира, че капацитетът за производство на електричество на съоръжението е нисък, ползва се 40-50 дни в годината и за да се изплати инвестицията, трябва да работи 100 години.

 Депутатът Александър Нанков заяви, че "проекти като АЕЦ "Белене", „Цанков камък“ са пладнешки обир". Според него с тези пари е можело да се довърши магистрала „Хемус“.