София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ сезира прокуратурата за кмета на Сопот

Обвиняват го за системни нарушения с евросредства

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕРБ се сезира  главният  прокурор Цацаров за злоупотреби с европейски средства, извършвани от кмета на  Сопот  Деян Дойнов.
 
„Фактите показват, че е извършил куп нарушения, като основният резултат от тях е, че общината е доведена до изключително тежко финансово състояние в резултат на изключително лошо управление на европейски пари,  вследствие на което има създаденr финансови задължения на общината.“ -заяви  Антон Тодоров и се позова на числа, които според него по недвусмислен начин показват некадърността на Дойнов, който е кмет, избран от БСП.
 
Тодоров обясни още, че един от особено фрапантните примери е по ОП "Регионално развитие" в детска градина "Слънчево детство" единият котел, който е 300 киловата, е преместен в училището, а училищният котел, който е 120 киловата, е прехвърлен в детската градина, като с това на общината е нанесена щета от 107 000 лв. 
 
Депутатът от ГЕРБ обясни, че от партията настояват главният прокурор да назначи държавна финансова инспекция, която да провери дали общата сума от новосъздадени задължения за около 10 млн. лв. ще се окаже вярна. Според него въпросните задължения се компенсират от кмета Дойнов чрез увеличаване на местните данъци. 
 
Нередностите в дейността на кмета на Сопот от ГЕРБ определиха като характерни за всички градоначалници от БСП и заявиха, че няма да спрат с разчистването на Авгиевите обори, които Столетницата била създала в над  30 общини в страната.