София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ ще възстанови "по подходящ начин" преференциалното гласуване

Започват процедура за избор на нова ЦИК

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване. Това обяви депутатът от партията Георги Марков след заседание на ръководството на партията, свикано спешно по-рано днес от лидера на партията Бойко Борисов. Той оповести и решението на ГЕРБ да започне процедура за избор на нова ЦИК.

Заседаниено на партийното ръководство се състоя в отсъствието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването в парламента, а днес е в Косово. Бойко Борисов обясни приемането на текстовете, с които бяха повишени праговете за зачитане на преференциите, с необходимостта да се осигури подкрепа на ДПС за изборните промени при липсата на достатъчно гласове от коалиционния партньор в управляващата коалиция - "Обединени патриоти". Допълни, че сега вариантът за нови поправки ще е или след вето на президента, или с нови текстове, внесени от депутати от ГЕРБ.