София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германия: Голямата коалиция е все по-близо

Социалдемократите се съгласиха на преговори

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Христиняндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че партията ще работи за голяма коалиция  със Социалдемократическата партия. След четиричасова среща на ръководството на ХДС в неделя премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер обяви, че партията ще направи всичко възможно, за да може Германия да има стабилно правителство.

"Твърдо вярваме, че това не е правителство на малцинството, а съюз с парламентарно мнозинство. Това е голяма коалиция", каза Гюнтер.

В петък социалдемократите, водени от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, промениха първоначалната си позиция, че няма да участват в правителство, водено от Меркел и се съгласиха на преговори.

Форматът на голяма коалиция беше подкрепен и от баварския съюзник на ХДС – Християнсоциалният съюз.

"Коалиция между консерваторите и ГСДП е най-добрият вариант за Германия - във всеки случай е по-добър от коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените", заяви идерът на ХСС Хорст Зеехофер в интервю за „Билд ам зонтаг“.