София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ С ОБЩА МИГРАЦИОННА ПОЛИТИКА?

ПРИЗОВАВАТ ЗА СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА МИГРАНТИТЕ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германия и Италия призоваха за система, в която да бъдат регистрирани мигрантите. Предложението е системата да обхваща целия Европейски съюз, както и да хармонизира процедурите за подбор и на правата на кандидатите за убежище, предаде Ройтерс и БТА.

В писмо, изпратено до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и до европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос и видяно от в. "Зюддойче цайтунг", германският вътрешен министър Томас де Мезиер и италианският му колега Анджелино Алфано призоваха за амбициозна реформа на дъблинските регламенти, според които мигрантите са длъжни да искат убежище в първата страна членка на Европейския съюз, в която влязат.

Министрите предлагат хората, нуждаещи се от защита да бъдат идентифицирани още в страните им на произход или в транзитните страни, преди те да бъдат докарани в Европа.

Де Мезиер и Алфано посочват, че външните граници на Европейския съюз трябва да бъдат обезопасени, за да се намали значително притокът на мигранти и бежанците трябва да бъдат разпределени из съюза на принципа на годишни квоти.

Двамата министри предлагат Европейския съюз да състави списък на така наречените сигурни страни на произход и подчертават, че той има нужда от силен и координиран механизъм за репатриране на незаконно дошлите икономически мигранти обратно в техните страни на произход.