София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия и Сингапур също ни спряха обмена заради НАПлийкс

Преди дни беше обявено само за спрения обмен на данни с Белгия

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

След Белгия, Германия и Сингапур също са спрели временно част от автоматичния обмен на данни с България заради НАПлийкс, алармира в. „Капитал“.

Мярката на двете страни засяга и обмена до поискване. Мярката означава, че ако НАП има нужда от бърза справка за данъчно задължено лице от България, няма да може да разчита на колегите си от двете държави.

От НАП се оправдават, че Берлин е спрял само „временно“ обмена на информация за получени доходи от трудови правоотношения.

Ставадума за български данъчно задължени лица в Германия, на изплатени директорски възнаграждения, пенсии, собственост и доходи от недвижимо имущество.

Пред "Капитал" от Министерството на финансите на Германия определят случая като „сериозен инцидент“. Оттам обясниха, че „чакат мерки от страна на България“.

От НАП допълват, че до този момент са получили официално уведомление и от Сингапур - спрени са обменът на информация при поискване и автоматичният обмен.

Става въпрос за взаимодействието в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тоест, за справките с данъчна и банкова информация за лица и фирми, както и за отчетите на големи мултинационални компании.