София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германия иска Сърбия да признае Косово

Външният министър Зигмар Габриел е на посещение в Прищина

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви по време на посещението си в косовската столица Прищина, че Сърбия трябва да признае Косово, ако иска да бъде приета в Европейския съюз.

"Ако Сърбия иска да се придвижи към ЕС, изграждането на върховенството на закона е основно условие, но естествено също признаването независимостта на Косово", каза Габриел.

Населената предимно с албанци бивша югославска и след това сръбска провинция обяви едностранно независимост на 17 февруари 2008 година. Косово е признато като независима държава от 115 страни, сред които и 23 от ЕС.

Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия засега не са признали независимостта на Косово, опасявайки се от подобни процеси на собствена територия, но Габриел увери косовските си домакини, че Германия ще работи по въпроса.

Сърбия, която води преговори за присъединяване към ЕС, стои на твърда позиция, че Косово не може да бъде отделна държава. Без значение от политическата си принадлежност сръбските политици са категорични, че не могат да признаят независимостта на отцепилата се република.