София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия избира нов Бундестаг

Меркел води, според социолозите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Германия се провеждат избори за нов Бундестаг. Резултатите от гласуването ще определят бъдещето на страната – локомотив на Европейския съюз в близките години.

Социологическите проучвания предричат победа за консервативния блок на канцлера Ангела Меркел. Второто място отреждат за социалдемократите, следвани от „Алтернатива за Германия“, която ще първата дясна партия в немския парламент в съвременната история на страната.

Може да се каже, че изходът от изборите е предрешен и практически гарантира запазване на поста на Меркел. Интригата ще се заформи след преброяването на гласовете, когато партиите започнат преговори за формиране на правителствена коалиция.

В парламента вероятно ще има две конфигурации: бъдеща „голяма коалиция“ от консерватори и социалдемократи, и водена от блока на Меркел „Ямайка“ – коалиция от консерватори, „зелени“ и Свободната демократична партия.

Право на глас в Германия имат 61,5 млн. души в 73,5 избирателни секции. Всеки гражданин има два гласа – един за партия и един за кандидат от своя едномандатен район.

Изборният ден започна в 08:00 часа сутринта местно време и ще продължи до 18:00 часа. Веднага след прекратяване на гласуването ще бъдат публикувани първите данни от екзитполовете и ще започнат коментарите от представителите на политическите сили.

Първите данни от избирателната комисия се очаква да бъдат публикувани в понеделник вечер.

В настоящите избори участват най-много политически партии от момента на обединението на Германия. По данни на Федералната избирателна комисия, своите кандидати представиха 42 политически коалиции, като 16 от тях участват за първи път.
За място в Бундестага се борят 4828 кандидати, от тях 1400 жени или 29%.

Средностатистическият немски кандидат за депутат в Бундестага се е подмладил през последните четири години. Средната възраст е 46,9 години. Най-младият претендент е 18-годишен, а най-възрастният е на 89 г. Всеки трети потенциален народен избраник има висше образование – 7,2%, а други 5,3% са пенсионери.