София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия не подкрепя санкциите срещу Русия

Причината са интересите в енергетиката

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел трябва лично да каже на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия е против санкциите срещу Русия. Това трябва да стане на срещата на G20, заяви бившият председател на Европарламента Мартин Шулц пред „Шпигел“.

"Виждаме, че САЩ са избрали опасен курс на политика по отношение на енергетиката, който е отправен срещу Германия“, заяви той.

По думите му, министърът на външните работи Зигмар Габриел ясно е дал да се разбере, какво е отношението на Берлин към санкциите, а Меркел го подкрепя.

„Надяваме се на срещата на G20 тя да се възползва от възможността да съобщи новината на господин Тръмп“, подчерта той.

Шулц добави, че енергийната безопасност на Германия зависи от конструктивното сътрудничество с Русия. „Имаме пълното право да отстояваме и защитаваме промишлените интереси на Германия и Европа“, заяви той.

Миналата седмица сенатът на САЩ утвърди законопроект за новите санкции срещу Русия и Иран. В него се обсъждат мерките, които могат да бъдат променени, за да се помогне на развитието на руските нефтопроводи и газопроводи. В момента няколко европейски компании инвестират собствени средства в строителството на газопровода „Северен поток-2“.