София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия отказва участие в мисията в Ормузкия проток

Вицеканцлерът Олаф Шолц отговори на поканата на САЩ

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Германия няма да вземи участие при евентуална мисия в Ормузкия проток, това потвърди вицеканцлерът Олаф Шолц. До планиране на действия в Персийския залив се стигна след конфликта между Иран и Гибралтар, при който се стигна до задържане на плавателни съдове.

По инициатива на САЩ и Великобритания се организира дискусия в Бахрейн, на която да се обсъди необходимостта от защита на петролните танкери в Персийския залив и да се планира  съвместна военна мисия.

Германия бе официално призована от САЩ да се включи в обсъждането. Германски политици от управляващите партии ХДС и ГСДП отхвърлиха възможност за вземане на участие в ръководена от САЩ мисия.

Олаф Шолц пък заяви, че „много скептично настроен“ към подобна инициатива, продиктувана от Вашингтон. Той предупреди, че военноморската мисия би довела до влошаване на отношенията и изостряне на ситуацията в региона, което ще предизвика истински военен конфликт.