София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия почва да връща бежанци на Гърция

Берлин се позовава на Дъблинския регламент

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германия смята да се възползва от Дъблинския регламент и да започне да връща бежанци на страни от ЕС, в които те за първи път са стъпили. Гръцкият министър по миграцията Янис Музалас потвърди пред телевизия ARD, че Атина е получила 392 искания от Германия и други европейски държави за връщане на мигранти, но се е съгласила да приеме малка част от тях.

Прилагането на Дъблинския регламент, срещу който се обявяват множество страни, сред които и България чрез президента Румен Радев, практически беше преустановено, след като решения на Европейския съд в Люскембург и на Европейския съд за правата на човека в Страсбург частично отмениха някои от клаузите.

Европейската комисия обаче настоява регламентът да бъде прилаган в съчетание с квотния принцип за разпределение на мигрантите, който също среща сериозна съпротива особено от страните от Източна Европа.

Квотната система обаче на практика е неефективна, като статистиката сочи, че едва от около 7-8 % от подлежащите на разпределение бежанци, намиращи се в Италия и Гърция, са били приети в други държави от ЕС.