София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия приема закон за защита на "Северен поток-2"

От газовата директива на ЕС

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Бундестагът в Германия одобри законопроект, който позволява проектът „Северен поток-2“ да бъде предпазен от ограниченията съгласно газовата директива на ЕС.
Измененията на действащото законодателство на Германия и законодателството на ЕС бяха приети в сряда с мнозинство. Приетият законопроект, както е отбелязано в съобщението на германския парламент, позволява да бъдат приложени нормите на вътрешния пазар на Германия по отношение на газовите проекти на границата между държава-членка на ЕС и държава извън ЕС.
Документът отбелязва, че за газовите проекти могат да се правят изключения по отношение на изискванията за спазване на директивата на ЕС за газ до 20 години. Законопроектът вече беше поставен за гласуване на 7 ноември, но нямаше достатъчно гласове за приемането на документа.
Очаква се измененията да се прилагат за участъка "Северен поток 2", разположен в териториалните води на Германия, който включва последните 12 морски мили от газопровода.