София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Германия: Признаването на анексията на Крим поощрява повторение

„Това е и ще бъде нарушение на международното право"

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Анексията на Крим към Руската федерация беше и остава „нарушение“ на международното право, каза в интервю за Die Welt германският външен министър Хайко Маас.
"Ако в крайна сметка признаем анексията, тогава това ще бъде предложение за повторение", предупреди германският външен министър.

Маас призова Киев отново да не отписва Крим от сметките пет години след обединението на Черноморския полуостров с Руската федерация.

„Това е и ще бъде нарушение на международното право. Ако с времето признаем анексията, която противоречи на нормите на международното право, тогава това ще бъде едно предложение тя да се повтори - предупреди той.

Германският външен министър осъди инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения като територия на Израел.

„Ние не признаваме това анексиране в съответствие с резолюциите, приети от Съвета за сигурност на ООН. Опасенията са ясни: едностранните стъпки усложняват разрешаването на конфликта ”, заяви още той.