София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германски съд забрани бежанците да бъдат връщани в България

Нямало условия за нормален живот

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Съдът в Хановер постанови забрана за връщане на бежанци в България, съобщава радио Deutschlandfunk. Решението е мотивирано с лошите условия за търсещите убежище, които предлага България, и заплахите, пред които са изправени бежанците.

Мярката е неоспорима и ще остане в сила за неопределено време, докато ситуацията в България не се промени из основи, подчерта говорител на Административния съд.

Кандидатстващите за закрила в България са изправени пред липса на подслон, достъп до пазара на труда и социално-осигурителните обезщетения, се казва в информацията на радиото.

По силата на Дъблинския регламент бежанците трябва да бъдат връщани в първата държава от ЕС, в която са влезли. Множество страни обаче искат преразглеждане на регламента, тъй като, ако той се прилага, основната тежест ще се носи от граничните държави – Гърция, България, Италия и Малта.