София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гласуването на министерските оставки-отложено

Президентът не освободил Младен Маринов от предишния му пост

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Пленарното заседание на депутати днес започна изненадващо. Очакваното гласуване на трите министерски оставки и избирането на наследници на Радев, Нанков и Московки беше отложено. 
 
Причината е, че главният секретар на МВР Младен Маринов е назначен от президента с указ. За да бъде гласуваната кандидатурата му за министър на вътрешните работи, той трябва първо да бъде освободен от стария си пост отново с президентски указ.
 
Поради тази на пръв поглед техническа спънка, председателят на парламента цвета Караянчева съобщи от трибуната, че няма да има никакво гласуване нито на оставки, нито на нови назначения, освен ако в рамките на деня този указ не постъпи в Народното събрание. 
 
Припомняме, че Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски се оттеглиха по настояване на премиера Борисов. Повод за това стана тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, при която загинаха 17 души. 
 
Главният секретар на МВР Младен Маринов е предложен за министър на вътрешните работи. Сегашният заместник-министър на икономиката Александър Манолев е номинацията за министър на транспорта. А в регионалното министерство на мястото на Николай Нанков е предложена Петя Аврамова - депутат от ГЕРБ, член на регионалната комисия в парламента.