София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гласуват разследването по импийчмънта на Тръмп

Белият дом: Напълно незаконно е!

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Тази седмица Долната камара на американския Конгрес ще гласува официално за разследването по импийчмънта на президента Доналд Тръмп, предаде БТА.
Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви гласуването по резолюцията. То ще е първото официално гласуване в Камарата във връзка с воденото от конгресмените от Демократическата партия разследване за импийчмънт.
Резолюцията „потвърждава вече текущото разследване, което в момента се провежда от нашите комисии“ с цел импийчмънт на президента, се казва в писмо на Пелоси до съпартийците й, цитирано от ДПА.
Целта на тази процедура е да преустанови оплакванията на Тръмп и съюзниците му, че процедурата е незаконна и несправедлива.
Въпреки решението, представителите на Демократическата партия заявиха, че няма да отстъпят пред натиска на републиканците. Пелоси отхвърли като неоснователен аргумента на Белия дом, че импийчмънтът изисква потвърждение чрез гласуване. Липсата на решение на Камарата пък се използва от Тръмп за основание да отказва да сътрудничи на разследването.
От Белия дом снощи заявиха, че вече събраните от Камарата на представителите доказателства са „напълно и необратимо незаконни“, тъй като са събрани в рамките на процедура, за която не е взето официално решение. С това Тръмп е бил лишен от правото си на справедлив процес, категорична бе Стефани Гришам – прессекретар на Белия дом.