София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Главен комисар Ивайло Иванов: Няма да допуснем у нас нито един бежанец

Това е генералният план за гранична защита

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че мигрантите, които са участвали в размириците в бежанския лагер край Одрин, са били оргаризирани във Фейсбук групата "конвой на надеждата", но са взети всички необходими мерки за сигурността на българската граница.

"Има усилени патрули на гранична полиция, патрулират части от жандармерията в граничните райони,  следи се битовата престъпност в малките населени места край границата....", заяви Иванов и добави, че "засега и властите в Гърция и Турция взимат всички мерки".

Той каза още, че сутринта "на оперативка при премиера Бойко Борисов" били свикани шефовете на гранична полиция, шефовете на сигурността и представители на Министерството на отбраната. 

Главният комисар на Вътрешното министерство успокои духовете, като подчерта, че "сега нямаме този усилен натиск по нашата граница като преди години".

По думите му България защитава ефикасно границата си с Турция чрез "изграденото съоръжение за възпиране, но на границата с Гърция няма възможност за изграждане на такова съоръжение, затона там се използва жива сила". 

На въпроса на водещия какво предвижда генералният план при масиран мигрантски натиск по границата ни, Ивайло Иванов отговори, че не може да го разкрие в детайли, но потвърди, че такъв план съществува.

"Основната му цел е в България да не се допусне нито един бежанец", увери главният секретар на полицията.