София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Главният прокурор на Словения е на посещение у нас

Предстои му среща с министъра на провосъдието Цецка Цачева

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Главният прокурор на Република Словения Драго Шкета е на официално двудневно посещение в София по покана на главния прокурор Сотир Цацаров.

В програмата на визитата са планирани срещи с министъра на правосъдието  Цецка Цачева, с представляващия ВСС  Боян Магдалинчев и членове на прокурорската колегия, както и с председателя на ВАС Георги Чолаков.

Драго Шкета е придружаван от Върховния прокурор г-н Харей Фурлан – ръководител на Специализираната прокуратура, г-н Лука Молик от Специализираната прокуратура и г-жа Анита Ветерник, прокурор към Администрацията на Главния прокурор на Република Словения.

Словенските гости ще се срещнат и с административния ръководител на Апелативна прокуратура –Пловдив г-н Иван Даскалов.

Основни теми в разговорите са новата Европейска прокуратура, двустранното сътрудничество в противодействието на тероризма, корупцията и борбата с трансграничната организирана престъпност.

Това е трета среща между главните прокурори на двете страни след посещението на главния прокурор  Сотир Цацаров в Любляна през март т.г. и на словенския му колега през 2016 г. в София и е продължение на добрите професионални отношения между прокуратурите на България и Словения,

По време на визитата през март 2018 г. бе подписан Меморандум за сътрудничество между българската и словенската прокуратури.