София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Главното мюфтийство се ангажира да не допуска радикали

Втората джамия в София остава под въпрос

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Главното мюфтийство прави всичко възможно да не допуска в България радикално мислещи елементи. Това заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи по време на конференцията „Мюсюлманското изповедание 2016-2021 г.“.
Ангажимент на мюсюлманите като български граждани е да отстояват полагащото им се по конституция и да не нарушават законите.
Мюфтията подчерта, че една джамия е крайно недостатъчна за всички изповядващи исляма в София. Много често по време на петъчната молитва голяма част от мюсюлманите са принудени да изпълняват молитвата на тротоара, което е крайно неприятно. Той заяви, че молитвеният дом в „Люлин“ е напълно законен и има регистрация.
Д-р Мустафа Хаджи подчерта, че мюсюлманите са длъжни да покажат реалното лице на исляма. Техни ключови идеали са мирът и разбирателството, затова те се стараят да живеят спокойно в България без да вредят на околните.