София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЛИНКА КОМИТОВ Е НОВИЯТ ШЕФ НА НЗОК

Парламентът одобри кандидатурата на Комитов за управител на НЗОК

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Д-р Глинка Комитов е новият управител на Националната здравноосигурителна каса. Със 117 гласа „за“, 22 „против“ и 7 „въздържал се“, народните предаватели одобриха единствения кандидат за поста.
Кандидатурата на д-р Комитов беше издигната от управляващата партия ГЕРБ. Той получи подкрепа от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Против бяха БСП Лява България и „Атака“, а от ДПС се въздържаха. Избирането на новия шеф на здравната каса не мина без дебати. Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че Комитов няма да бъде избран, тъй като за неговото назначаване не са били проведени консултации с всички групи и не е направен опит за по-широк консенсус около тази кандидатура. Адемов не пропусна да отбележи и факта, че за последните 15 години това ще е 16-тият управител на НЗОК. Адемов заяви още, че с кандидатурата на Комитов здравният министър Петър Москов иска да вкара в Надзорния съвет на НЗОК още двама представители на държавата и така да одържави Касата.
От своя страна пък Москов излезе и защити кандидатурата на д-р Глинка Комитов.
Минути преди да бъде избран, д-р Комитов представи от парламентарната трибуна основния си приоритет, стратегическата цел и даде обещание за прозрачност в действията на НЗОК.
Д-р Глинка Комитов е бивш заместник-директор на Здравната каса. До 2013 г. ръководеше и Столичната здравноосигурителна каса. За поста бяха спрягани още две имена – това на бившия шеф на здравната каса в Пловдив д-р Караджов, както и на временно изпълняваща длъжността д-р Румяна Тодорова. И двамата обаче се отказаха от кандидатурата в последния момент.