София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Глоба за близо 200 000 лв. за фирма на Марешки

Продават бензин по-евтино от "големите" в бранша

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от на близо 180 хиляди лева на фирма на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки. Санкцията е в разрмер на нула 1 стотна от процента от годишния оборот на фирма Трейднет Варна ЕООД. Комисията е установила извършено нарушение по ЗЗК. Фирма "Трейднет Варна" ЕООД е регистрирана в края на 2010 г. като собственост на майката на депутата Веселин Марешки - Веска Марешка. През миналата година е прехвърлена на сестрата на Марешки - Нина Найденова Марешка - Иванова.

Проверката на КЗК е направена след сигнал на фирми от бранша, сред които Лукойл, Петрол, Ромпетрол, ОМВ и други. Установено било, че фирмата на Марешки е продавала в свои обекти в страната, цитирам: „ горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация на тези продукти за продължителен период от време и в значителни количества, с цел нелоялно привличане на клиенти“.

Именно затова КЗК смята, че са нарушени правилата за лоялна конкурентна среда.