София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Глоби на „Граф Игнатиев“, ако се работи след 28 май

Тази вечер решават дали са отстранени пропуските на обекта

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Срокът за предаване на обекта „Граф Игнатиев“ и Пл. „Св. Седмочисленици“ е 28 май. Това заяви по време на ревизия на обекта инж. Тодор Тодоров от строителния надзор, предава от място телевизия Евроком.

По ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и градината при храм „Св. Седмочисленици“ в София се отстраняват недобре извършени работи, констатирани от надзора и възложителя.

Инж. Тодоров призна, че след като срокът е 28 май, тази вечер ще се решава дали се приема обектът. Ако строително-монтажните работи продължат и след тази сряда, ще последват глоби от 1% на ден от стойността на обекта, която е около 24 млн. лв. Санкциите обаче няма да надвишават 10% - 20% от стойността на целия обект.

Според него по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сяданена всички каменни пейки на пл. „Славейков“.

Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови ще бъде върната на мястото й веднага след приключване на реставрацията. „Заедно с търговците се обсъжда и вида на рафтовете за книги, които предстои да бъдат инсталирани“, каза инж. Тодоров.

Възстановен е фонтанът, който ще бъде пуснат след въвеждане в експлоатация от главния архитект на Столична община.
Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“.

В началото на април разширеният експертен съвет по устройство на територията възложи смяна на ограничителите на трамвайното трасе.

Гранитните ограничители ще бъдат подменени с чугунени боларди. Демонтажът и монтажът ще бъдат извършени допълнително безплатно от изпълнителя.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Стефан Тодоров