Гледай
на живо

Годишен юбилей за диригента Найден Тодоров

Екипът на телевизия "Евроком" пожелава на маестро Тодоров здраве и творческо дълголетие!

Днес 45 години навършва известният български диригент Найден Тодоров. Маестрото беше дълги години директор на Русенската опера, а понастоящем е главен диригент на оркестъра на Софийската филхармония. Под неговото ръководство тези културни институции бележат забележителни успехи в страната и чужбина. Тодоров създава прекрасни интерпретации не само на симфонични, но и на оперни творби. Дебютът му в музикалния свят е едва на крехките 16 години, по време на обучението му в Музикалното училище „Добрин Петков“ в град Пловдив. Той създава Младежки оркестър "Пловдив". Студент във Виенския университет за музика, като стипендиант на Ротари клуб – Виена. Преподават му проф. Карл Йостерайхер и проф. Урош Лайовиц.

През годините Найден Тодоров получава множество признания и отличия, сред които "Музикант на годината", "Кристална лира", Наградата "Емил Чакъров", почетен гражданин на Русе и др.
Работи с различни оркестри в България и зад граница. Участва и в десетки международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

Екипът на телевизия "Евроком" пожелава на маестро Тодоров здраве и творческо дълголетие!