София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Годишнина от 10 ноември

Навършват се 29 години от началото на прехода

5 годиниИстория 22 Боряна Райчева

Днес се навършват се 29 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на партията. На знаковия за историята 10-ти ноември в София се провежда конференция на тема "Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989-та година".

На 7 ноември, на прием в съветското посолство Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев искат среща с Живков, която се състои на следващия ден. На срещата тримата искат неговата оставка. Тодор Живков приема с уговорката това да стане не на насрочения за 10-и ноември пленум на ЦК, а на следващия, чиято дата тогава все още не е определена.

Въпреки това на заседанието на Политбюро, започнало на 9 ноември, Тодор Живков поставя въпроса за неговото освобождаване от поста генерален секретар на партията. Против оставката се обявяват Милко Балев и Димитър Стоянов. На пленума на 10 ноември е гласувана оставката на Тодор Живков. На негово място е избран Петър Младенов. По- късно Живков е отстранен и от като председател на Държавния съвет.

Събитията у нас започват на фона на падането на Берлинската стена и протести на „Екогласност”. Дни по-рано е основан Клубът за гласност и преустройство, през декември е създаден Съюзът на демократичните сили, а през януари започва Кръглата маса, чиято цел е да очертае рамките на започващият тогава български преход.

На 18 ноември у нас се провежда и първият свободен митинг, иницииран от неформални организации, начело с „Подкрепа” и „Екогласност”. Страната се отказва от еднопартийната система на управление, член първи от Конституцията пада и започва преход към парламентарна демокрация и пазарна икономика.