София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Голяма част от Венецуела все още е без ток

Критична е ситуацията в болниците на страната

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Второ поредно денонощие голяма част от Венецуела е без ток.

В столицата Каракас и съседните щати електрозахранването беше възстановено за кратко. След като в четвъртък почти цялата страна остана без ток, жители заявиха, че не си спомнят по-тежка авария.

Критична е ситуацията в някои от венецуелските болници, цитира ТАСС 

Заради спирането на тока много болници не функционират нормално и не могат да осигуряват на свои пациенти животоподдържащи услуги. Недоносени бебета и пациенти на хемодиализа са поставени в риск.

Според месни медии 79 пациенти са починали в болници на Венецуела заради проблеми с електроснабдяването, но допълват, че проблема с електричеството не е от сега. Касае се за период от ноември миналата година до февруари тази година.

През изминалата нощ част от уличните лампи в Каракас са работели, но комуникациите все още са прекъснати. Сериозни са проблемите с възстановяването на мобилните мрежи и интернет връзките.
 
Според Националната електрическа компания причината е саботаж в най-голямата водноелектрическа централа на страната, намираща се в източния й щат.

Президентът Николас Мадуро обвини за спирането на тока "американския империализъм".

В ответен отговор държавният департамент на САЩ отхвърли тези твърдения.

Венецуелският министър на комуникациите и информацията Хорхе Родригес определи случилото се като кибератака.

Властите в страната са събрали доказателства, според които Съединените щати са отговорни за гигантската авария. Предстои данните да бъдат предадени на ООН, цитират от Франс прес.

Ситуацията във Венецуела все още е тежка, а на много места в страната има хаос. Отменини , или пренасочени са десетки полети . В някои райони са се образували дълги опашки пред бензиностанциите