София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Голунов е уведомен за наказателно дело срещу него

Подписано е на 9 юни

4 годиниПравосъдие 13 Боряна Райчева

Журналистът Иван Голунов съобщи, че е получил писмо от дирекция „Вътрешни работи“ в Западния административен район на Москва, в което го информират за наказателно дело срещу него. Журналистът написа това в страницата си във Фейсбук.
„То [писмо - изд.] Беше подписано на 9 юни. Тогава съдът мина и делото беше прехвърлено на ДС ”, отбеляза журналистът.
Според Голунов полицейските следователи „просто забравили“ да получат подписа навреме, затова решили да го уведомят по пощата.
Голунов беше задържан следобед на 6 юни в Москва. Полицията съобщи за наркотици, открити в раницата му и у дома, а по-късно го обвини в опит за продажба в особено голям мащаб.
Самият Голунов каза, че никога не е приемал наркотици и веществата, открити в него, са били поставени. Журналистът съобщи и за нарушения от страна на полицията . Според резултатите от анализа на урината, проверявайки тампони от дланите и нокътните плочи, експертите не са открили следи от наркотици или психотропни вещества в тялото на Голунов.
Съдът изпрати журналиста под домашен арест за два месеца, но на 11 юни МВР прекрати наказателното дело и той беше освободен от домашен арест.
Голунов отбеляза, че вечерта на същия ден, когато получил писмо от дирекцията на вътрешните работи, му била присъдена голямата награда на Съюза на журналистите на Русия на името на Анна Политковская.
„Разбира се, тази награда не е моя. Тази награда е на всички хора, които се изказаха в моя защита, повярваха в моята невинност, подчерта той.
„Ще се радвам, ако никой друг не е в същата ситуация! Това ще бъде най-добрият бонус за мен! “- завърши журналистът.