Гледай
на живо

Google спира социалната си мрежа заради пробив в сигурността

На риск са изложени данните на около 500 000 потребители

Google спира социалната си мрежа заради пробив в сигурността Google обяви, че постепенно ще закрие своята малко използвана социална мрежа. Техническият гигант &n... thumbnail text

Google обяви, че постепенно ще закрие своята малко използвана социална мрежа. Техническият гигант  призна, че грешка в сигурността на Google Plus  е изложила на риск личните данни на около 500 000 потребители, които има може да са попаднали в ръцете на трети страни. От интернет гиганта признаха, че пробивът в сигурността е останал незабелязан повече от 2 години. Става дума за бъг, появил се при мащабно обновяване на социалната мрежа през 2015 г. Незащитени са се оказали имената, имейлите и данните за работните места, пола и възрастта на стотици хиляди души.

Google заяви, че компанията е открила пробива през март, но няма доказателства за „злоупотреби от разработчиците с  приложния програмен интерфейс (API) и за това, че данните от даден профил са били използвани злоумишлено".

Закриването на Google Plus за потребителите ще стане в рамките на следващите 10 месеца.

Google отказа да коментира причините, поради които отложи съобщението за теча на информация. Въпреки това доклад на вестник " Уол Стрийт Джърнъл " предполага, че компанията иска да избегне санкции на регулаторния контрол.

Разгласяването на проблема щеше да е около същото време, когато социалният мрежов гигант Facebook съобщи, че 87 милиона потребителски профили са били събрани и изпратени до Cambridge Analytica, политическа фирма, заета от кампанията да избере Доналд Тръмп за президент.

Google отхвърли обвиненията на вестника, като заяви, че е определила хода на действията си въз основа на данните, свързани с нарушението, липсата на данни за злоупотреба с данните и предизвикателството да се определи точно колко и кои потребители са били засегнати.

Въпреки това, в резултат на одита на сигурността, интернет гигантът обеща да позволи на потребителите да контролират строго какви данни се предоставят на приложения на трети страни, които се синхронизират с профили на Google.

Грешката в сигурността на Google Plus все още може да даде на Конгреса на САЩ основание да наложи по-строги закони за събиране на данни..

По-рано тази година Европейският съюз наложи по-строги закони за защита на личните данни, известни като Общ регламент за защита на данните (GDPR) . Новите правила принуждават компаниите да разкрият всякакви нарушения на данните в рамките на 72 часа след откриването им.