София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Горанов: Българинът гледа държавата като чуждо тяло

Финансовият министър с коментар за болничните дни

пропускане
4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Проблемът е в това, че българинът не е готов достатъчно за солидарност, защото той гледа на държавата като чуждо тяло и желанието да измами системата или да спекулира с нея заема такива мащаби, че дори и държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в коментар за предложението първият ден от болничните да не се заплаща.

Той подчерта, че броят на отпуснатите болнични листове нараства в пъти около празниците.
"Ако говорим с работодателските организации, дори и с обикновените и малки бизнесмени, състоянието на пазара на труда в момента е такова, че малкото на брой хора, които са готови да мамят системата, за съжаление не са толкова малко на брой", допълни Горанов.

По думите му, това е решение, свързано с цялостния модел на осигуряване, и е пакет от мерки, които са предложени от управляващото мнозинство с всички плюсове и минуси.

"Обединените патриоти" изложиха пред нас, че ако искаме заедно да продължим напред, трябва да се съобразяваме с политическите ангажименти на всеки един от партньорите и предложиха да направим един коалиционен съвет. За добро или лошо, съветът се състоя и намали напрежението по темата коя програма е водеща и дали е само в приоритетите, които ГЕРБ предлага, обясни финансовият министър.