Гледай
на живо

Горанов е против задължителна здравна застраховка

Министърът посочва, че това ще повиши данъчноосигурителната тежест

Горанов е против задължителна здравна застраховка От здравното министерство лансират нов модел за здравно осигуряване. Обсъждат се няколко предложения... thumbnail text

От здравното министерство лансират нов модел за здравно осигуряване. Обсъждат се няколко предложения за промяна на здравно-осигурителния модел, като има вариант с въвеждане на нова задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно. Новите предложения срещнаха остри реакции както от опозицията, така и от управляващите.

Министърът на финансите Владислав Горанов също изрази несъгласие с въвеждането на задължителна здравна застраховка. Той изтъкна, че е привърженик на друг здравноосигурителния модел - с повече от една Здравна каса, в който вноската на хората не се увеличава, но може да се разпределя между държавната и някоя частна Здравна каса.

Горанов каза още, че не се е замислял за поетото от управляващата коалиция обещание да не се увеличава данъчната и осигурителната тежест на хората по време на мандата - както ще се случи, ако бъде увеличена здравната вноска.

“Такава застраховка, освен осигуровките, които плащаме сега, ще повиши данъчноосигурителната тежест”, предупреди Горанов.

Според социалистите предложението не защитава най-уязвимите социални групи като децата и пенсионерите. Очаква се до края на септември темата за здравноосигурителните вноски да влезе в парламентарните комисии.