София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горанов: Не ми е известно името ми да е сред нарушителите за субсидиите

Министърът на финансите коментира резултатите след проверката на прокуратурата

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира резултатите след проверката на прокуратурата за надплатените партийни субсидии.

Проверката на Върховната административна прокуратура приключи и потвърди, че на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля") неправилно са изплатени суми, които значително надвишават субсидията, която им се полага. Тя е 11 лв. за един действителен глас, а в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии (ЗПП) са били изплатени 13.23 лв. на глас.

В отговор на въпроса дали името на Горанов е в списъка с извършилите престъпления. той каза, че не е виждал списък на прокуратурата. И не му е известно името му да е там.

Относно купуването на F-16 министърът на финансите отбеляза, че все още текат преговори. И най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Попитан може ли държавата да си позволи да плати наведнъж, Горанов заяви: „Може да си позволи да плати наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост може“.