София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ НЯМА ДА ПОДАВА ОСТАВКА

ТОЙ ОСТАВА НА ПОСТА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Финансовият министър Владислав Горанов няма да подава оставка. Той заяви това в парламента след като Радан Кънев поиска от него да напусне поста си, заради прокарването на данък „уикенд“.
Финансовият министър обяви, че системата на ДДС не е променена нито на ниво директива, нито на ниво закон при ползването на активи.
Горанов добави, че промените в Закона за ДДС дават ясен ред по какъв начин данъчната администрация да регулира тези процеси. В такъв случай тя няма да създава допълнителни ангажименти, несъществували досега за бизнеса.
Финансовият министър припомни, че още в първия закон за ДДС от 1993 година ползването на активи за лични нужди е облагаема доставка, за която се дължи данък.
Реално според него бизнесът не получава нови ангажименти, а просто се въвеждат правила, за да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация.
Горанов е категоричен, че аргументите на Радан Кънев за искането на неговата оставка не са достатъчни, за да се замисли над това. Министърът е на мнение, че по този начин лидерът на ДСБ търси своята опозиционна роля.