София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Горанов: Образованието е добра инвестиция, макар и закъсняла

6.7% ще бъде увеличението на минималната пенсия

4 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че местната власт трябва да поеме своята отговорност, но популизмът и изкушението да се говорят неща, които не са истина, объркват хората и им възпитават грешни схващания. Той призова новоизбраните кметове и местни организации да представят информацията на обществото по реалистичен начин, защото много голяма част от мнението за данъците и увеличение на приходите не отговарят на действителността.

Ако погледнете приходите за следващата година като дял от БВП, ще видите, че те нарастват. Чуха са много гласове, че бюджетът е твърде амбициозен. Ще съберем с 3,5 млрд повече приходи за следващата година. Нито един лев преизпълнение на приходите не се харчи от правилтеството. Правителството има право да размества бюджета. Не е ли нормално оперативният мениджмънт на държавата да има възможност да решава все пак, попита финансовият министър.

Той информира, че 6.7% ще бъде увеличението на минималната пенсия.

Моделът, пенсионният, по начинът, по който е предвиден, е най-добрият възможен, убеден е ръководителят на финансовото министерство. 

Горанов коментира още, че България не изостава в сравнение с другите страни от бившия социалистически строй.  Забравяте и базата, от която тръгваме, уточни Горанов.

За разлика от всички комунистически държави, ако погледнете малко история, България, Германия и Унгария са с близки темпове. Разделят се от 1993-2002, когато България пада стремглаво надолу, заяви Гооранов, като допълни, че отговорността пада точно върху тези, които сега претендират за промяна на статуквото. 

Очаква ни повече инвестиции в образованието. Няма да сме по-успешни, ако не сме образовани, късно го разбрахме, но е факт. Мисля, че това инвестиция, макар и закъсняла, коментира още финансовият министър.