София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горанов с екзотично обяснение- страх от природата

Земетресението в Перник го пратило в луксозния комплекс "Есте"

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Голямото земетресение в Перник от 2012-та година е станало причина семейството на финансовия министър Владислав Горанов да се настани  безвъзмездно в луксозния апартамент от над 180 квадратни метра в столицата, собственост на кръстника на министъра - масона Иван Сариев. Това обясни самият Горанов пред "Нова телевизия".

Припомняме, че около въпросното жилище се развихри грандиозен скандал, след като миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви в "Шоуто на Слави", след зададен му въпрос по повод на  ползването на този  апартамент, обяви ще  изисква  Комисията  за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да извърши  незабавна проверка по случая.

Горанов обясни, че според неговата преценка живеенето му в жилището на Сариев не представлява конфликт на интереси, като този факт е надлежна деклариран, въпреки това той обясни, че оставя крайната преценка на ресорната комисия, но не изпитва притеснения по този въпрос.

Министърът коментира и въпроса, свързан с работата на сина на Сариев в Министерството на финансите.

Горанов обясни още, че е във връзка с казуса с апартамента е имал няколко посещения във Върховната касационна прокуратура и е запознат с факта, че прокуратурата е започнала проверка по случая.

Становище по казуса даде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В събота по време на форум на социалистите тя заяви, че е крайно време Борисов да вземе адекватни мерки по казуса "Владислав Горанов".

"Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент, като каза, че той е голям човек и да излезе да отговаря. Не, това не ти е Валери Симеонов, с когото да се оправдаеш, като с коалиционен партньор. Това е твой министър или може би не е? На кого е? Кой е назначил Горанов? Кой ще носи отговорност за това? Според Конституцията и правилата в държавата- това е премиерът. Но да излезе и да каже ясно: Горанов е министър на ГЕРБ и аз нося отговорност за това. Или: Горанов ми е назначен от друг и ми е трудно да понеса отговорност за това. Говоря за задкулисието. Защото когато институциите не работят, когато са нарушени принципите на държавност, на правовата държава, някой взима решенията другаде. Това е вторият белег на модела, който искаме да променим. И Горанов е ярък израз на този модел." пише във фейсбук профила си Нинова