София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГОРАНОВ: С РЕЗЕРВИ СЪМ КЪМ ДАНЪК „ВРЕДНИ ХРАНИ“

СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР ДО ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНА НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Финансовият министър Владислав Горанов приема с резерви законопроекта за данък „вредни храни“. Това заяви той в студиото на „Здравей, България“.
Причината е, че по негови думи хората няма да сменят потребителските си навици, а стоките, които тук ще бъдат облагани с подобен данък, ще бъдат внасяни нелегално от Гърция и Румъния. Ето защо според Горанов предложението на здравния министър д-р Петър Москов няма да мине в пленарната зала.
Относно данък „уикенд“ Горанов заяви, че всяко физическо лице е длъжно да плати ДДС, натрупано по определена стока по веригата. За пример финансовият министър даде 20-е процента, които плащаме в един магазин върху дадена покупка. Целта е фискът да не бъде ощетяван при придобиване на автомобил, къща и яхта, които не използваме за икономически, а за лични цели. Като пример той посочи, че между 2 и 5% от всички коли, са закупени от физически лица, а останалите – от фирми. По негови думи това е огромно ощетяване на бюджета.
По темата с монопола в горивния бизнес, Горанов заяви че все още се работи по разкриване на това дали има картел в сектора у нас, или не. Той беше категоричен, че към пазара има голямо недоверие, което води след себе си подозрения относно формирането на отношенията – акциз, ДДС от крайна цена, цената на бензиностанцията и цената, на която се купуват и внасят горивата. Владислав Горанов изрази надежда, че КЗК ще си свърши работата по въпроса и ще установи има ли картел и как той може да бъде разбит, за да не влияе отрицателно на потребителя.